Arrangementer:

Afholdte:

Oberst Lars Møller

Onsdag 26/10 var LGHSV vært ved et arrangement med Oberst Lars Møller.

LGHSV havde lånt Parolestuen på Kastellet og kl. 18:00 var mødelokalet fyldt af spændte medlemmer samt medbragte gæster.

Lars er kendt for sin lige ud af landevejen stil, hvilket vi (heldigvis) ikke blev sparet for her.

Lars voksede op under den kolde krig og vi hører om hvordan han stille og roligt bliver en hærdet kriger. Vi hører om de mange øvelsesture i terrænet i Oksbøl – ild og bevægelse igen og igen.

Lars taler sig varm og det fyger med anekdoter og ligefrem tale. Det er befriende snak og vi fornemmer at Lars har stor kærlighed til ”svendede” og hvor vigtigt det er man som leder går forrest også når lokummet brænder.

Lars fortæller om Forsvarets udvikling op igennem 80 erne og hvordan udstyr og webbing får et tiltrængt løft - rygsække introduceres, camouflage uniformer, hjelme etc. kommer ind.

Vi hører om forholdene i krigen i Bosnien og hvordan danske soldater skal agere i helt nyt miljø med bl.a. lokale banditchefer. Vi hører om barbaren i Dastansko, hvis lugt mindede stærkt om stank. Om hvordan Lars måtte håndplukke sine folk til at håndtere diverse situationer.

Lars kommer ind på missionerne i Afghanistan og hvor vigtigt det er at man som soldat har tillid til hinanden. Lars mærkede også hvordan han som chef for en kampvognseskadron blev bedt om at tage 12.7'eren under kørsel- en stor tillidserklæring.

Aftenen er ved at være slut og Lars bliver spurgt til den nuværende situation i forsvaret og om krigen i Ukraine i særdeleshed.

Alvorlige miner glider ind over Lars ansigt – vores territoriale forsvar er jo igennem flere år sparet væk er nogle af svarene fra Lars- skaden er kæmpestor og det vil tage mange år at genopbygge forsvaret.

Krigen i Ukraine er i en svær fase, hvor mange forhold vejrliget minder noget om 2. verdenskrig, hvor Barbarossa felttoget blev fanget i mudder og vinter. Lars mener dog at Ukrainerne har en stor fordel ved at de kender landet og er væsentligt bedre uddannede og ekviperet end russerne.

Christian Stadil

Mange af vores medlemmer trodsede de hidsige regnbyger for at give møde til Christian Stadil arrangement på Kastellet – denne gang i Kommandørgårdens flotte lokaler vi havde lånt til lejligheden da Søndre Magasin stadig er under renovering.

Christian Stadil stiller veloplagt op til et Q&A arrangement som såmænd kunne have fortsat endnu, så mange fyldige spørgsmål var der.

Lige fra barnsben har Christian været interesseret i militæret og var efter eget udsagn lidt af en milinørd langt op i ungdommen med hang til camotøj, lange gåture med rygsæk og hjelm etc. Christian far Thor har været garder så traditionen er bibeholdt.

På Herlufsholm var hans papirkurv i camouflage og kammerater lod sig underholde med at ramme forbi med vilje – papirkurven var jo ikke til at se!

Der er mange gode spørgsmål og Stadil taler sig varm. Vi hører om interessen for kampsport og buddhisme og hvordan disse discipliner er nyttige værktøjer når man skal lede et stort konglomerat som Thornico med milliardomsætning.

Stadil var befalingsmand i Livgarden i 90´ erne og han syntes det var en rigtig god og lærerig tid. Hvor ellers kunne man i relativ tidlig alder få kommando over nogle gange > 20 mand? Han fortæller humoristisk og åbent om oplevelser herfra.

Stadil virker engageret i samfundsspørgsmål og den store foranderlighed vi oplever i disse år som påvirker vores holdninger og værdier. Et spørgsmål fra salen er hvordan man skal navigere her?

Vi forstår at langsigtede strategier er uanvendelige og det Stadil arbejder efter er at forsøge at fastholde de langsigtede mål hver for sig i de > 120 forskellige virksomheder, der er i konglomeratet og så navigere på super kort sigt i den verden man agerer i- det er vilkårene.

Stadil brænder stærkt for sine medarbejdere som tæller mange forskellige nationaliteter, religioner, sprog etc. Af samme årsag gør man i Thornico meget via frivillige programmer for at skabe tilhørsforhold og oplyse om virksomhedens identitet og værdiopfattelse.

Stadil har støttet veteransagen og støtter også på forskellig vis ofre af Ukraine krigen.

Seancen er nu gået langt tid over tiden og Stadil takker af. Vi takker også for et meget spændende møde.

Kim Milton

Vi møder en Kim Milton helt uden dikkedarer, der formår på sin direkte facon med både humor og alvor at holde os fanget.

I en pænt pakket sal i Søndre Magasin på Kastellet var vi vidner til et foredrag på højt fagligt niveau i samtlige 2 timer.

Kim havde en god tid i Livgarden i start 80érne, hvor han bl.a. lærte kvaliteten af at blive udfordret, prøve grænser og yde mere end man selv tror man kan. Det kommer ham til gode fremover og har været med til at forme ham som det han blev – en af verdens bedste fodbolddommere.

De første år som dommer på Amager var hårde forstår vi med mange kampe, der skal afvikles hver uge. I sådanne situationer er det vigtigt at man har tillid til hinanden og kan løfte sammen med kolleger linjevogtere m.m.

At være dommer på højt niveau er et ansvarsfuldt job og for at få det fulde udbytte og være med til at levere en god og fair dømt kamp kræver det at man som dommer er respekteret som den man er. Troværdighed er alfa og omega og det er vigtigt at man skal viser kvalitet når der er brug for det. Det har Kim prøvet flere gange bl.a. også da han dømte David Beckham ud i 1998, hvor England spillede mod Argentina og hvor kampen i øvrigt endte 2-2.

Kim beskriver malerisk og med mange eksempler det spændende dommerliv med mange rejser rundt i verden. Kim har dømt 154 landskampe og 53 UEFA Champions League kampe- det sidste en rekord for en dommer. Selvom det lyder som et liv på solsiden understreges det at det er vigtigt at man har sig selv med og ikke laver om på sig selv – som Kim udtrykker det – ” de mennesker man møder på vej op er det de samme man møder når man topper og det går den anden vej”. Ydmyghed er godt forstår vi.

En helt igennem nærværende Kim Milton slutter aftenen af med et langvarigt applaus. TAK, KIM!

Oberst Eigtved Christian Stadil.jpg
Oberst Eigtved Christian Stadil Georg Vind.HEIC.jpg
Ikke-navngivet.png
Bengt2.jpg
IMG_3252.jpg
IMG_3239.jpg
IMG_2882.jpg