Livgardens
Historiske
Samlings Venner
Livgardens
Historiske
Samlings Venner
Arrangementer:
Kommende:
Information tilgår.
Afholdte:
Fjernt fra EM-fodbold sidder vi denne onsdag 19/6 i auditoriet på Livgardens Kaserne. LGHSV gæste foredragsholder Jacob Kaarsbo (JK) har smøget sine ærmer op og er så klar. På den første PowerPoint side afsløres 3 ord som nærmest bliver en rød tråd til det spændende foredrag vi er samlet til de næste 2 timers tid: VERDEN ER I OPBRUD.
​
Iran, Korea og Rusland ser ud til at være i gang med at finde hinanden- en slags alliancepartnere, når nu der tilsyneladende ikke er andre venner for dem. Kina, der står lidt udenfor, men bestemt ikke er glad for at krigen i Ukraine trækker i langdrag, men har et behov for et Rusland som samlet nation, de kan handle med og for stabilitetens skyld gerne ser at Putin holdes ved magten i Rusland. Fortællingen i det officielle Kina (ligesom i Rusland) er således at krigen i Ukraine er Natos skyld.
​
Ud over at den faktiske krig i Ukraine ser JK også en optrapning af Ruslands rolle i at så splid i Europa ved at finansiere demonstrationer og optøjer i visse hovedstæder herunder Paris samt udføre anden udbredt cyber krigsførelse flere steder. På baggrund af spørgsmål fra salen informeres vi også om at Vesten herunder Danmark er ganske effektive til at svare Rusland igen. Et spørgsmål fra salen om sprængningen af Nord Stream gasrørledning i oktober 2022 – hvem stod bag besvares hurtigt af JK – Rusland.
JK kommer ind på USA og hvordan forholdet her er til EU samt krigen i Ukraine. USA har givet mange donationer til Ukraine, men uanset om det bliver Biden eller Trump ved næste præsidentvalg bliver EU nødt til at stå mere sammen fordi USA føler de ikke længere har ”råd til det hele” og det ser ud til at EU er ved at lære af dette ved at anvende flere midler til militær samt militær støtte til Ukraine.
​
JK besøgte Ukraine i maj måned og sporede en stor forsvarsvilje blandt ukrainerne. Det var surrealistisk at være i byer tæt ved fronten. På trods af næsten daglige bombninger, fungerede dagligdag med indkøb, skolegang mv. Ukrainerne er et hærdet folkefærd!
Det overraskede JK at Rusland månedligt formår at mobilisere 30.000 soldater, der rekrutteres fra Ruslands absolutte randområder og landdistrikter. Samtidigt hermed stiger antallet af afhoppere.
Der er spørgsmål fra salen om truslen for en atomkrig som det har været antydet i retorikken fra Rusland, hvis Vesten går for vidt. JK svarer hertil, at godt nok rasler Putin med atomsablen – men det kan ikke bruges til at vinde krigen og derfor ikke et legitimt modsvar. Under ”Debatten” i TV2 var det også Michael Aastrup Jensen (formand Det Udenrigspolitiske Nævn), der var fortaler for at man ikke skulle gå for vidt i krigen mod Ukraine, ”det kunne jo eskalere til 3. verdenskrig herunder mulighed for atomkrig”. Vi hører det bestemt ikke er en holdning JK deler.
​
JK kommer ind på at Macron har rykket debatten ved at sige at det ikke er usandsynligt at sende tropper ind i Ukraine i løbet af en rum tid.
JK kommer også ind på krigen i Mellemøsten og det er vanskeligt at se at krigen stopper uden at man kan blive enige om en 2 stats løsning. Som situationen generelt og holdningen hos Israel i særdeleshed er nu ser det ud til at være en ikke farbar løsning.
Spørgsmålene er mange og vi slutter ikke mange minutter over de 2 timer som var sat af. JK får mange klapsalver og vi går ud af auditoriet lettere bekymret dog klogere på den verden vi lever i og som for øjeblikket er i opbrud.
Foredragsaften med Lars Findsen
​
23/4 modtager vi Lars Findsen (LF) i Auditoriet på Livgardens Kaserne i Gothersgade.
​
Tid til foredrag er udvidet til i alt 2 timer.
LF virker veloplagt og foredraget omhandler ikke overraskende det man kalder FE- sagen.
Med en blanding af alvor, sikker præcision i angivelse af datoer og personer garneret med humor fører LF os igennem hele sagen.
Vi kommer om bag kulisserne og hører om hvordan to topembedsmænd – LF samt Barbara Bertelsen kommer skævt ind på hinanden og hvordan forholdet bliver mere og mere anstrengt, der kulminerer med at LF og den øvrige FE ledelse sendes hjem efter en kritisk tilsynsrapport om læk af kabelsamarbejde med USA.
Beslutningen om hjemsendelse blev truffet på et møde 21/8 2020 i Statsministeriet, hvor foruden Barbara Bertelsen også statsminister Mette Frederiksen og daværende forsvarsminister Trine Bramsen og hendes departementschef deltog.
Vi forstår på LF at han ift. samarbejdspartnere i udlandet gerne havde undgået at hjemsendelsen blev udbasuneret i en påtænkt pressemeddelelse. Én ting at TET fremkommer med hård kritik af FE- ledelsen, men LF mener også at der er mange fejl og tåbeligheder i meddelelsen. Dette blev helt overhørt og sagen eksploderer offentligt.
​
Efter 15 måneders undersøgelser frifinder tre landsdommere FE- ledelsen.
Efter hjemsendelsen løser LF opgave r bl.a. for DIS i Makedonien og anholdes ved ankomsten til Københavns Lufthavn 8/12 2021. Samme dag anholdes 3 tidligere ansatte i FE.
I perioden op anholdelsen er der gennemført en omfattende overvågning af LF. Opsatte videoer, telefonaflytning m.m. i hus og sommerhus
LF fortæller om sit ophold i først Vestre fængsel og siden Hillerød fængsel – meget direkte og med en god portion humor også.
Vi hører om de rutiner LF gennemfører for at holde fængselsopholdet ud. Gårdture, spisning, gymnastik, hvile alt sættes ind i skema. LF deltager i madklub i fængslet og tilbringer også jule- og nytårsaften i fængslet. Vi hører historier fra fængslet bl.a. om en indsat, der brokker sig højlydt over at sidde inde netop i helligdagene, som er prime time for indbrud.
Efter 70 dage bliver LF efter vurdering fra Østre Landsret løsladt og 1/11 2023 droppes anklagen mod L F samt mod Claus Hjort. LF mener sagen droppes fordi der reelt ikke er nogen sag- anklagemyndigheden, mener man ikke kan køre sagen i offentlighed.
​
Det er over tre et halvt år siden LF blev hjemsendt fra sin stilling som chef for FE. LF er stadig chef for FE, men det er fortsat ikke afklaret, hvad der skal ske med hans ansættelsesforhold i Forsvarsministeriet.
​
STOR TAK TIL LARS FINDSEN!
​
Aften med Brian Møller Lange, garder og tidligere fremmedlegionær
​
Udenfor stod regnen ned i store stænger – største nedbør per dag i oktober i Danmark nogensinde!
Vi var forsamlet nede i det hyggelige auditorium paÌŠ Garderkasernen i Gothersgade. Rigtigt mange var mødt op til foredrag med tidligere dansk fremmedlegionær Brian Møller Lange.
​
Brian, som er tidligere garder (aÌŠrgang 85) fortalte indlevende og med humor om sin tid i Fremmedlegionen- det blev til i alt 15 1⁄2 aÌŠr.
Vi hører om den lidt abrupte afgang fra Danmark – kun brev til familie og venner og om tilmeldingen til Fremmedlegionen i Paris.
Selvom man kommer ind i Fremmedlegionen ret inkognito er der ingen tvivl om at Legionen kører et tjek paÌŠ en i de første 3 uger. Er der uafklarede ting som gæld, flugt fra straf andet etc. der ikke kan forklares kommer man ikke ind. Brian kunne forklare alt og i de første uger gennemgaÌŠs fysisk form, lægekontrol etc.
Den fysiske form skal være i orden og Brian gennemfører disse. Det er bare med at faÌŠ styr paÌŠ det franske sprog forstaÌŠr vi og efterhaÌŠnden lærer Brian ogsaÌŠ dette.
​
Efter godt en maÌŠneds tid starter den rigtige haÌŠrde træning især hvis man som Brian gerne vil komme i betragtning til optagelse i den eftertragtede faldskærmsenhed, der har base ved byen Calvi paÌŠ Corsica.
Det lykkes for Brian og i de næste mange aÌŠr er han med i et utal af operationer.
Operationerne er hovedsageligt i Afrika og Mellemøsten, hvor Frankrig i dag har vitale interesser.
Anekdoterne er mange ligeledes er spørgsmaÌŠlene og vi gaÌŠr meget over tid før aftenen afsluttes med mange klapsalver til Brian.
Anders Puck Nielsen
​
Ukraine krigen er nu i gang på 3. år og foreningens medlemmer var denne 28/2 2024 forsamlet i en stuvende fyldt Spisesal på Kastellet for at høre Anders Puck Nielsen føre os igennem dels baggrunden for krigen samt krigens mulige udfald.
​
Fyndigt og meget overbevisende gjorde Anders os det klart at krigen drejer sig om Putins kamp og ambitioner (Putin sammenligner sig selv med Peter den Store). For Putin er der tale om 30 års ydmygelser og et stærkt ønske om at Rusland bliver respekteret som en stormagt.
Efter Sovjetunionens sammenbrud stod Rusland i Natos skygge og op igennem 90 erne var det Nato, der styrede i Europa bl.a. i Kosovo konflikten (bombede i 77 dage Serbien og Montenegro) og hvor Nato styrker blev indsat for at bevare freden. Nato udvider med nye stater herunder Polen, Rumænien, Bulgarien, De Baltiske lande.
I 2008 Nato topmødet i Bukarest bliver Georgien associeret Nato og Ukraine var tæt på optagelse, men man kunne ikke blive enige om Ukraines optagelse- men aftalte at Ukraine på et senere tidspunkt skal optages.
Så Ukraines skæbne er et uløst problem, hvor Putin mener at Ukraine tilhører Rusland.
​
Udviklingen i Nato er bad news for Rusland, der altid har haft et stort ønske om regimesikkerhed- hvordan sikrer vi os i Rusland.
Putin har stormagtsdrømme og over de senere år er der så i Rusland opbygget et narrativ om at Vesten er svag og kan ikke tage beslutninger og at Rusland står stærkt og har et forsvar i verdensklasse.
For Putin betyder loyalitet alt også mere end kompetence og det præger de personer han omgiver sig med.
Der er ingen tvivl om at Putin havde forventet at krigen i Ukraine skalle være overstået i løbet af ganske kort tid- det skulle være en lynkrig på max. 10 dage. Selve overraskelse og chok effekt skulle give sejren. Ganske få af Putins inderkreds var informeret om invasionen – af samme årsag har det efterfølgende været vanskeligt for russerne (militæret) at styre invasionen da det det ikke gik som planlagt.
For øjeblikket er der meget lidt bevægelse og fremgang at spore ved fronten. Kombinationen af brug af artilleri og droner har stort set fjernet overraskelsesmomentet.
Ukraines strategi er at trække tiden ud så Rusland slider på soldater, materiel og ammunition. Syd på ved Sorte havet er det lykkedes ukrainerne at spille den russiske sortehavsflåde ud så den for eksempel ikke er i stand til at flankere krigen på land.
​
Spørgsmålene er mange bl.a. hvordan krigen kan afsluttes og her er Anders svar helt klar – krigen stopper ikke så længe Putin er præsident.
En anden spørger vil vide hvor Nato står lige nu? Nato er funderet på afskrækkelsen og musketereden og lige nu hvor USA er vægelsindet i forhold til Nato er afskrækkelsen svækket og derfor der er en risiko for at Rusland kan tænkes at teste Art. 5.
Anders slutter af til klapsalver (30 min. over tid) – det er en udbredt opfattelse at foredraget var fremragende.
​
Udflugt til og rundvisning på Det Grevelige Dannemannske Stift Aastup Kloster
​
På nær nogle få, der selv valgte transport til Aastrup Kloster var vi ca. 20, der forventningsfulde var samlet til pick- up på Banegårdspladsen i København.
​
Godt placeret i Vikingbus bløde sæder blev vi budt velkommen af foreningens formand Georg Vind, der havde medbragt morgenboller med ost samt the eller kaffe.
Vi skulle ikke kede os på den ca. 1 time tur, hvorfor bestyrelsen havde udarbejdet en Livgarde quiz på 12 spørgsmål vi skulle udfylde på efter bedste evne- en flaske Livgarde portvin var i spil!
Vel ankommet til Det Grevelige Dannemanske Stift Aastrup Kloster bød stiftsforvalter, oberst Søren Bo Bojesen (SBB) velkommen.
Vi stod der udenfor klosterets prægtige bygninger og kunne fornemme at det her ville blive godt.
Vi mærker SBB store glæde ved at fortælle og det er tydeligt at SBB har en enorm viden om Klosteret – dets historie, Familien Dannemand og i det hele taget personerne omkring klosteret.
Vi bliver ført igennem det ene værelse efter det andet og det slår os hvor velholdt alt er. Til hvert værelse er der en historie og SBB strør også om sig med spændende historier og anekdoter ikke mindst. Det er aldrig kedeligt stemningen er interessant samtidigt munter.
Vi kommer ind i klosteret prægtige riddersal med vægge hvorpå der er de fineste forgyldte dekorationer malet på svineskind.
SBB beretter indgående om Frederik VI uægte søn Frederik Wilhelm Dannemann, der købte slottet og boede der fra 1842 frem til sin død i 1888 og vi hører om familien.
Tiden går hurtigt i SBB selskab og spørgelyst under rundvisningen er stor.
Inden videre afgang til Skoemagerkroen byder SBB på et glas hjemmelavet valnøddesnaps, der smagte ganske fortræffeligt.
Den hyggelige Skoemagerkroen fra 1521 er Danmarks ældste kgl. privilegerede post- og diligencekro.
Frokosten indtager vi i et hyggeligt lokale for os selv.
Vinderen af vores Livgarde quiz skal findes – og blev Ingelise Sonne.
Vi takker SBB for en spændende rundvisning og beriget heraf går turen retur med Vikingbusser.
Hans Engell
​
Til trods for ganske hæderligt sensommervejr var Spisesalen på Kastellet stopfyldt til foredraget med en meget veloplagt Hans Engell.
HE fortalte om dansk politik i 1988, der var præget meget af fodnotepolitikken. Det var en svær tid rent politisk og det var vigtigt overfor allierede at holde fast for dengang hang DK i en meget tynd tråd i forhold til Nato.
HE var forsvarsminister og dengang var hans bekymring om dansk forsvar rent faktisk kunne stille noget op overfor Sovjetunionen, hvis ballonen gik op- det blev aldrig be - eller afkræftet.
HE fremhævede Schlüter som en fremragende leder og politiker og tilegnede ham skylden for at den blå regering holdt i så mange år.
Dannelsen af den nuværende SMV-regering kom bag på HE. DK har ikke tradition for flertalsregeringer og derfor er regeringen bundet af at forhandle som om det er en mindretalsregering. De gamle balancer i folketinget med V og K virker ikke mere- LA og SF går frem og HE forudser ingen skifte så længe V og M ikke vil skifte.
​
Et af de store problemer for den nuværende regering er landbruget og CO2 afgiften. Venstres bagland er landbruget som har truet med ikke at støtte Venstre hvis der kommer ekstra afgifter på landbruget.
HE taler sig varm og vi hører om Hjort og Findsen sagen. Som det også har fremgået i pressen, har Hjort bekræftet visse hemmelige aftaler og derfor er det ikke utænkeligt at han bliver dømt ubetinget og/ eller modtager en stor bøde. Med hensyn til Findsen er det anderledes og HE understreger at det bestemt ikke er almindeligt her til lands at en dommer giver tilladelse til længere varig overvågning, som det skete med Findsen, uden at der ligger noget alvorligt bag.
Den indgåede Forsvarsaftale er historisk med meget bred opbakning i folketinget og det vil tage rigtig mange år at få Forsvaret i omdrejninger igen.
​
Udover diverse kaserne forbedringer samt at få antallet af værnepligtige op igen vil HE prioritere luftforsvar til fly og skibe, samt dimensionering af Arktisk Kommando højt.
DK forhold til Grønland er p.t. ikke for godt og HE bemærker at USA ikke vil tillade et fritsvævende Grønland uden forankring i Rigsfællesskabet- dertil er det enorme arktiske område for vigtigt.
Vi er gået ½ time over tiden – det har været en spændende aften igen med en engageret HE og stor spørgelyst fra vores medlemmer.
Oberst Søren Bo Bojesen
Grundet den meget store tilmelding blev foredraget flyttet fra Kastellet til auditoriet i Livgardens Kaserne, Gothersgade, og interessen kvitterede obersten for.
Oberst Søren Bøjesen er ekspert i russiske forhold og har været helt inde i det militære maskinrum; som den eneste dansker nogensinde har obersten gennemført det russiske generalstabskursus i Moskva.
Publikum blev indført i nødvendigheden af at kende den russiske historik og udvikling fra stort imperium til det Rusland vi kender i dag for at forstå også den igangværende Ukraine krig.
Rusland har udviklet sig fra en sejrskult i 1945 til at dyrke krigen som væsen. Aldrig angre eller tage ansvar for de forbrydelser som staten har begået. Den ”militære specialoperation” er en naturlig forlængelse af Den Store Færdrelandskrig (2. Verdenskrig) - og med russiske øjne skal denne ”specialoperation” ses som en eksistentiel krig imellem den russiske civilisation og Vesten.
Ved Sovjetunionens sammenbrud i 1999 skrumpede imperiet med ikke mindre end 40 % og i russernes bevidsthed var det alt sammen Vestens og Natos ekspansions skyld.
Efter sammenbruddet af Sovjetunionen så Putin det som sin opgave at genskabe stormagten – ét slavisk land – Rusland, Ukraine, Belarus – èt Storrusland – med al magt, storhed, men også med grusomhed; således viser uafhængige opgørelser at mere end 70 % af den russiske befolkning stadig støtter Putin.
Spørgelysten var stor og der spurgtes ind til oberstens bud på mulige udfald af krigen.
Under alle omstændigheder er der med krigen en fundamentalt ændret sikkerhedspolitisk situation for Danmark og for alle lande i Østersøområdet. Ukraine er et påskud, en optakt til en permanent (verdens)krig på lavt blus. Ruslands sande prædestination er ulykkeligvis krig; Den 2. Tjetjenske Krig (1999 – 2009) Krigen i Georgien (2008). Og der vil være en årtier lang konfrontation imellem Rusland og Vesten. Uanset om det ender med en fredsaftale, våbenhvile, nedslidningskrig eller en Korealøsning.
Foredraget er det længste varende vi har haft i foreningen hidtil, men alle var tryllebundet. Stofområdet og kompleksiteten er stor, men obersten formåede med sikker stil og stor indlevelse at viderebringe forståelsen af præmisserne for krigen og de grusomheder Putin står for.
Claus Mathiesen
​
Man kunne knap klemme en ekstra tilhører stol ind i Parolesalen denne aften til foredrag med Claus Mathiesen om Ukraine krigen – forløb – status og mulige næste step.
​
En veloplagt Claus startede med at ridse mulige baggrunde op til krigen- de russiske interesser militært, politisk økonomisk samt historisk kulturelt.
Herefter beskrev Claus konflikt komplekset i faser fra NOV 2013 med Majdan oprøret, Krim annekteringen over Minsk-2 til den regionale krig fra 24. FEB 2022 til nu.
​
Claus gør os klogere på, hvorfor Rusland vil genskabe imperiet og hvorfor krigen kommer lige nu. Det kan hænge sammen med at udviklingen i Ukraine frem til 24. februar var skærpet i forhold til Rusland og forholdet imellem de to lande reelt var brudt sammen. Samtidigt kan Rusland have vurderet at øjeblikket til at invadere var det rette – Rusland oplevede Vesten som svækket, egne alliancer i Belarus, Kasakhstan, Kina styrket, eget militær fuldt kapabelt til at udfordre verdensordenen, Ukraine militært svagt og politisk usammenhængende.
​
Ca. 6,5 % af Ukraines territorium var under russisk kontrol da Rusland invaderede 24. FEB 2022 og per d.d. kontrollerer Rusland ca. 17 % af Ukraines territorium eller ca. en sjettedel.
​
Krigen er gået fra en lynkrig til en nedslidningskrig. Tabstal er svære at estimere, men Rusland skal nok have mistet over 100.000 soldater, Ukraine en del mindre måske under halvdelen af de russiske tabstal.
Hvordan krigen vil gå, er meget svært at forudse og til trods for at den russiske militære maskine så langt fra er velsmurt – bl.a. organisation og ledelse er ikke hensigtsmæssig til større krig, enheder er underbemandede, lav moral, ikke tidssvarende materiel, ingen luftherredømme - kan vi ikke udelukke at Rusland kan vinde krigen.
Bl.a. kan Rusland til stadighed mobilisere personel. Der er fortsat stor opbakning til krigen i Rusland og russerne har vist sig villig til meget store tabstal.
​
Claus ser ikke at krigen bliver afsluttet foreløbigt og Rusland vil uanset krigens udfald stadig være en stormagt med ambitioner og i konflikt med Vesten, sandsynlighed for regimeskifte eller kollaps er lav. Der er tilmed risiko for spredning/ eskalering af krigen Kina, Belarus, Transnistrien, Iran, N- Korea, den amerikansk ledede støttegruppe.
Spørgetrangen er stor og de afsatte 1 ½ time er som fløjet afsted og vi tager afsked med Claus og takker for et formfuldendt foredrag.
Oberst Lars Møller
​
Onsdag 26/10 var LGHSV vært ved et arrangement med Oberst Lars Møller.
LGHSV havde lånt Parolestuen på Kastellet og kl. 18:00 var mødelokalet fyldt af spændte medlemmer samt medbragte gæster.
Lars er kendt for sin lige ud af landevejen stil, hvilket vi (heldigvis) ikke blev sparet for her.
​
Lars voksede op under den kolde krig og vi hører om hvordan han stille og roligt bliver en hærdet kriger. Vi hører om de mange øvelsesture i terrænet i Oksbøl – ild og bevægelse igen og igen.
Lars taler sig varm og det fyger med anekdoter og ligefrem tale. Det er befriende snak og vi fornemmer at Lars har stor kærlighed til ”svendede” og hvor vigtigt det er man som leder går forrest også når lokummet brænder.
​
Lars fortæller om Forsvarets udvikling op igennem 80 erne og hvordan udstyr og webbing får et tiltrængt løft - rygsække introduceres, camouflage uniformer, hjelme etc. kommer ind.
Vi hører om forholdene i krigen i Bosnien og hvordan danske soldater skal agere i helt nyt miljø med bl.a. lokale banditchefer. Vi hører om barbaren i Dastansko, hvis lugt mindede stærkt om stank. Om hvordan Lars måtte håndplukke sine folk til at håndtere diverse situationer.
Lars kommer ind på missionerne i Afghanistan og hvor vigtigt det er at man som soldat har tillid til hinanden. Lars mærkede også hvordan han som chef for en kampvognseskadron blev bedt om at tage 12.7'eren under kørsel- en stor tillidserklæring.
​
Aftenen er ved at være slut og Lars bliver spurgt til den nuværende situation i forsvaret og om krigen i Ukraine i særdeleshed.
Alvorlige miner glider ind over Lars ansigt – vores territoriale forsvar er jo igennem flere år sparet væk er nogle af svarene fra Lars- skaden er kæmpestor og det vil tage mange år at genopbygge forsvaret.
Krigen i Ukraine er i en svær fase, hvor mange forhold vejrliget minder noget om 2. verdenskrig, hvor Barbarossa felttoget blev fanget i mudder og vinter. Lars mener dog at Ukrainerne har en stor fordel ved at de kender landet og er væsentligt bedre uddannede og ekviperet end russerne.
Christian Stadil
​
Mange af vores medlemmer trodsede de hidsige regnbyger for at give møde til Christian Stadil arrangement på Kastellet – denne gang i Kommandørgårdens flotte lokaler vi havde lånt til lejligheden da Søndre Magasin stadig er under renovering.
​
Christian Stadil stiller veloplagt op til et Q&A arrangement som såmænd kunne have fortsat endnu, så mange fyldige spørgsmål var der.
Lige fra barnsben har Christian været interesseret i militæret og var efter eget udsagn lidt af en milinørd langt op i ungdommen med hang til camotøj, lange gåture med rygsæk og hjelm etc. Christian far Thor har været garder så traditionen er bibeholdt.
På Herlufsholm var hans papirkurv i camouflage og kammerater lod sig underholde med at ramme forbi med vilje – papirkurven var jo ikke til at se!
​
Der er mange gode spørgsmål og Stadil taler sig varm. Vi hører om interessen for kampsport og buddhisme og hvordan disse discipliner er nyttige værktøjer når man skal lede et stort konglomerat som Thornico med milliardomsætning.
Stadil var befalingsmand i Livgarden i 90´ erne og han syntes det var en rigtig god og lærerig tid. Hvor ellers kunne man i relativ tidlig alder få kommando over nogle gange > 20 mand? Han fortæller humoristisk og åbent om oplevelser herfra.
​
Stadil virker engageret i samfundsspørgsmål og den store foranderlighed vi oplever i disse år som påvirker vores holdninger og værdier. Et spørgsmål fra salen er hvordan man skal navigere her?
Vi forstår at langsigtede strategier er uanvendelige og det Stadil arbejder efter er at forsøge at fastholde de langsigtede mål hver for sig i de > 120 forskellige virksomheder, der er i konglomeratet og så navigere på super kort sigt i den verden man agerer i- det er vilkårene.
​
Stadil brænder stærkt for sine medarbejdere som tæller mange forskellige nationaliteter, religioner, sprog etc. Af samme årsag gør man i Thornico meget via frivillige programmer for at skabe tilhørsforhold og oplyse om virksomhedens identitet og værdiopfattelse.
Stadil har støttet veteransagen og støtter også på forskellig vis ofre af Ukraine krigen.
​
Seancen er nu gået langt tid over tiden og Stadil takker af. Vi takker også for et meget spændende møde.